11/08/2014

HAAA!!! NAPA NI???!!!!

Wahhh...wah....wahhh.....dengar entri  ja cam bagus la....mmm....ni ada cite nak cite kat korang semua....alkisahnya smlm aku ada wat kek marble gebussss..first time wat setelah sekian lama x membaking2 nih....+ first time guna oven baru beli yg setahun aku beli dan simpan dan x penah pakai langsung....hahaha....cam hape tah!!!...so cam perakk skit la....masak2 sampai 45 minit pastu tgk2 kek aku x naik2 pon....halamak!!!! camna nih?.... aku pikir mesti x jadi tapi sebenarnya aku yg silap sbb salah letak cara bakar kek tu....so aku pon tukar la knob dia....ok la.....pastu kek tu naik tinggi menggunung la....tapi masalah satu lagi timbul iaitu loyang aku kecik saja jadi sepatutnya aku kena  bahagikan kpd 2 loyang la....tapi nak wat camna dah terletak 1 loyang  .....kek naik cantik tapi design corak kat kek jadi x lawa plak......x kisahla janji kek aku sedap+gebus....abis 1 loyang tu family aku pulun mkn....next time aku kena wat lagi....ni dorang request la.....kira ok jgk la kek aku tu sedappp...cewwwaaahhhh!!!! perasannntan....sungguh aiii!!!!!😊

ni aku letak pic kek sblm masak.....yg pic lepas masak x dak sbb semua masuk pewot dahhh...hahaha....😆


Kalau korang nak cuba ni ha aku letakkan skali resepi dia...selamat mencuba yee!!!😄

Resepi Kek Marble

Bahan-bahan :
250g butter atau marjerin
150g gula
250g tepung naik sendiri
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu serbuk koko

Cara-cara membuat kek marble :
1. Pukul butter dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Tuang esen vanilla dan susu - pukul sehingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko ke dalam 1 bahagian adunan.
6. Tuang adunan berselang seli (ikut kreativiti anda).
7. Bakar di dalam oven selama 45-50 minit dengan suhu 170 darjah.



No comments:

Post a Comment